Ενόργανη Γυμναστική 

 

Η Ενόργανη γυμναστική είναι το άθλημα εκείνο που απαιτεί την τελειότητα της εκτέλεσης των ασκήσεων σε συνδυασμό με την δυσκολία. Είναι Ολυμπιακό άθλημα και στηρίζεται από την Διεθνή Ομοσπονδία Γυμναστικής (F.I.G). Απευθύνεται σε αγόρια και κορίτσια από την ηλικία των τεσσάρων ετών ενώ η πρώτη συμμετοχή σε αγώνες ξεκινάει από τα επτά έτη. Τα  όργανα των γυναικών είναι τέσσερα, το άλμα, το δίζυγο, η  δοκός ισορροπίας και το έδαφος, ενώ των ανδρών είναι έξι, το έδαφος, ο πλάγιος ίππος, οι κρίκοι, το άλμα, το δίζυγο και το μονόζυγο.

Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι η πολύπλευρη εκγύμναση, ενώ λόγω του μεγάλου αριθμού των ασκήσεων απαιτούνται περισσότερες ώρες προπόνησης σε σχέση με τα υπόλοιπα αθλήματα της γυμναστικής. Η εκμάθηση ξεκινά κυρίως από το έδαφος και προχωράει προς τα υπόλοιπα όργανα με σκοπό πάντα την επίτευξη περισσότερων ασκήσεων δυσκολίας. 

Το συγκεκριμένο άθλημα καλλιεργεί και αναπτύσσει τα φυσικά χαρακτηριστικά  του ανθρώπου όπως τη δύναμη, την ευλυγισία και την ισορροπία, δημιουργώντας πολλά οφέλη για το σώμα και το πνεύμα. Τέλος, η διαδικασία της προπόνησης στοχεύει επιπλέον στην δημιουργικότητα, την ομαδικότητα και την πειθαρχία.

Στα δικά μας τμήματα, τα παιδιά ξεκινούν την ενόργανη γυμναστική από την ηλικία των 5 ετών, ενώ ήδη έχουν διδαχθεί πολλά από τα στοιχεία σε μικρότερη ηλικία στο τμήμα της βασικής γυμναστικής. Περιλαμβάνει την εκμάθηση των ασκήσεων εδάφους με τη χρήση όλων των διαθέσιμων οργάνων αλλά και στοιχεία από την Ακροβατική Γυμναστική. Σε όλα μας τα τμήματα η προπόνηση γίνεται πολύπλευρη με την εκμάθηση όλων των στοιχείων της γυμναστικής, τα οποία προσαρμόζονται ανάλογα με το επίπεδο, την ηλικία και τις ανάγκες του κάθε τμήματος.