"Λίγα" λόγια για τα αθλήματα τις γυμναστικής...

Βασική Γυμναστική

Το τμήμα βασικής γυμναστικής αφορά παιδιά ηλικίας  4  έως 6 ετών, τα οποία ξεκινούν για πρώτη φορά τη γυμναστική. Η προπόνηση γίνεται κυρίως σε παιγνιώδη μορφή ενώ εισάγονται όλα τα στοιχεία της γυμναστικής λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο και την ηλικία των παιδιών. Ασκήσεις εδάφους, ίππος, πολύζυγα, δοκός ισορροπίας, κρίκους, βατήρας αλμάτων, στρώματα πτώσεων, μικρό τραμπολίνο αλλά και μπάλα, στεφάνι, κορδέλα, κορίνες, σχοινάκι είναι κάποια από τα όργανα που χρησιμοποιούνται σε όλα μας τα τμήματα.

Η βασική γυμναστική δίνει στο παιδί τη δυνατότητα της  γνωριμίας με τα αθλήματα της γυμναστικής. Όπως τα μεγαλύτερα παιδιά έτσι και οι αθλητές αυτής της ηλικίας εκπαιδεύονται σε όλους τους τομείς, δημιουργούν ομαδικές χορογραφίες και λαμβάνουν μέρος σε εκδηλώσεις του γυμναστηρίου καθώς και σε ανοιχτά μαθήματα.

 

Ενόργανη Γυμναστική

Η Ενόργανη γυμναστική είναι το άθλημα εκείνο που απαιτεί την τελειότητα της εκτέλεσης των ασκήσεων σε συνδυασμό με την δυσκολία. Είναι Ολυμπιακό άθλημα και στηρίζεται από την Διεθνή Ομοσπονδία Γυμναστικής (F.I.G). Απευθύνεται σε αγόρια και κορίτσια από την ηλικία των τεσσάρων ετών ενώ η πρώτη συμμετοχή σε αγώνες ξεκινάει από τα επτά έτη. Τα όργανα των γυναικών είναι τέσσερα, το άλμα, το δίζυγο, η δοκός ισορροπίας και το έδαφος, ενώ των ανδρών είναι έξι, το έδαφος, ο πλάγιος ίππος, οι κρίκοι, το άλμα, το δίζυγο και το μονόζυγο.

Το κύριο χαρακτηριστικό της είναι η πολύπλευρη εκγύμναση, ενώ λόγω του μεγάλου αριθμού των ασκήσεων απαιτούνται περισσότερες ώρες προπόνησης σε σχέση με τα υπόλοιπα αθλήματα της γυμναστικής. Η εκμάθηση ξεκινά κυρίως από το έδαφος και προχωράει προς τα υπόλοιπα όργανα με σκοπό πάντα την επίτευξη περισσότερων ασκήσεων δυσκολίας.

Το συγκεκριμένο άθλημα καλλιεργεί και αναπτύσσει τα φυσικά χαρακτηριστικά του ανθρώπου όπως τη δύναμη, την ευλυγισία και την ισορροπία, δημιουργώντας πολλά οφέλη για το σώμα και το πνεύμα. Τέλος, η διαδικασία της προπόνησης στοχεύει επιπλέον στην δημιουργικότητα, την ομαδικότητα και την πειθαρχία.

 

Ρυθμική Γυμναστική

Η Ρυθμική Γυμναστική χαρακτηρίζεται από κίνηση με συνοδεία μουσικής και χρήση φορητών οργάνων. Είναι Ολυμπιακό άθλημα και ανήκει στη Διεθνή Ομοσπονδία Γυμναστικής (F.I.G). Τα όργανα που χρησιμοποιούνται είναι η μπάλα, το σχοινάκι, το στεφάνι, η κορδέλα και οι κορύνες. Είναι αποκλειστικά γυναικείο άθλημα, ατομικό ή ομαδικό και η ενασχόληση μπορεί να αρχίσει από την ηλικία των τεσσάρων ετών.

Ξεκινώντας με τη ρυθμική γυμναστική το παιδί διδάσκεται τις βασικές αρχές του αθλήματος όπως άλματα, ισορροπίες, κυματισμούς, στροφές καθώς και την τεχνική του χορού. Στη συνέχεια γίνεται χρήση και εκμάθηση των οργάνων με αιωρήσεις, περιφορές, χτυπήματα, κυλίσματα και ρίψεις αυτών. Η δημιουργία χορογραφίας είναι αποτέλεσμα του συνδυασμού άσκησης με την χρήση οργάνων και τη συνοδεία μουσικής. Το εν λόγω άθλημα επικεντρώνεται στη δημιουργικότητα και την εκφραστικότητα με πολλά οφέλη για το σώμα αποκτώντας δύναμη, ευλυγισία και καλύτερη στάση σώματος.

 

Ακροβατική Γυμναστική

Ακροβατική Γυμναστική είναι το άθλημα εκείνο κατά το οποίο οι αθλητές χρησιμοποιούν το ίδιο τους το σώμα για να δημιουργήσουν βάσεις, στηρίξεις και ισορροπίες. Αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια και είναι αποτέλεσμα συνδυασμού των δύο βασικών αγωνισμάτων της γυμναστικής, ενόργανης και ρυθμικής. Δεν ανήκει στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών αγώνων, παρόλα αυτά όμως στηρίζεται από την Διεθνή Ομοσπονδία γυμναστικής (F.I.G) δίνοντας την δυνατότητα συμμετοχής σε επίσημους αγώνες.

Το παραπάνω άθλημα αναφέρεται σε αγόρια και κορίτσια από την ηλικία των έξι ετών τα οποία δημιουργούν μικρές ομάδες των δύο, τριών και τεσσάρων ατόμων. Οι ασκήσεις που εκτελούνται έχουν αρκετή δυσκολία καθώς απαιτείται μεγάλη ακρίβεια και τέλεια συνεργασία μεταξύ των αθλητών. Το έδαφος είναι το μόνο όργανο στο οποίο αγωνίζονται αλλά η εκμάθηση των ασκήσεων απαιτεί την χρήση πολλών οργάνων από την ενόργανη γυμναστική.

Σαν άθλημα έχει έντονη εκφραστική και καλλιτεχνική δραστηριότητα και για τη δημιουργία της χορογραφίας απαιτούνται στοιχεία χορού με την θεατρικότητα να παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Είναι ένα ιδιαίτερα θεαματικό άθλημα και όπως όλα τα αγωνίσματα της γυμναστικής προσφέρει πολυδιάστατη άσκηση και υγεία για το σώμα και το πνεύμα.