ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΗΣ

Οι αθλητές - αθλήτριες των αγωνιστικών τμημάτων συμμετέχουν σε αγώνες γυμναστικής (Festival και Contest) υπό την έγκριση της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας (Ε.Γ.Ο). Το εν λόγω άθλημα δεν ανήκει στη κατηγορία του πρωταθλητισμού αλλά του αγωνιστικού αθλητισμού. Τα μέλη των ομάδων επιλέγονται με βάση κάποια χαρακτηριστικά όπως την δύναμη, την ευλυγισία, το ασκησιολόγιο αλλά και την δυνατότητα της καλής συνεργασίας , καθώς οι προπονήσεις είναι ιδιαίτερα απαιτητικές. Τα επίλεκτα παιδιά των τμημάτων μας προπονούνται σε ομάδες ενώ διδάσκονται χορογραφίες με βάση τους κανονισμούς της Διεθνούς Γυμναστικής Ομοσπονδίας (F.I.G), λαμβάνουν μέρος κάθε χρόνο σε αγώνες και επίσημες διοργανώσεις, στα πλαίσια της Άθλησης για Όλους.

Το άθλημα της Γενικής γυμναστικής, εμπεριέχει τα στοιχεία της ενόργανης, ρυθμικής, ακροβατικής, χορού κ.α με τη χρήση ή μη οργάνων και κατασκευών, ενώ οι κανονισμοί απαιτούν την ανάπτυξη κάποιου θέματος ελεύθερης επιλογής.

Παρακάτω θα γίνει αναφορά στο άθλημα της ακροβατικής γυμναστικής , όπου τα στοιχεία της περιλαμβάνονται στις χορογραφίες της Γενικής Γυμναστικής ή αλλιώς Γυμναστικής για όλους.

Ακροβατική Γυμναστική είναι το άθλημα εκείνο κατά το οποίο οι αθλητές χρησιμοποιούν το ίδιο τους το σώμα για να δημιουργήσουν βάσεις, στηρίξεις και ισορροπίες. Αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια και είναι αποτέλεσμα συνδυασμού των δύο βασικών αγωνισμάτων της γυμναστικής, ενόργανης και ρυθμικής. Δεν ανήκει στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών αγώνων, παρόλα αυτά όμως στηρίζεται από την Διεθνή Ομοσπονδία γυμναστικής (F.I.G) δίνοντας την δυνατότητα συμμετοχής σε επίσημους αγώνες.

Το παραπάνω άθλημα αναφέρεται σε αγόρια και κορίτσια από την ηλικία των έξι ετών τα οποία δημιουργούν μικρές ομάδες των δύο, τριών και τεσσάρων ατόμων. Οι ασκήσεις που εκτελούνται έχουν αρκετή δυσκολία καθώς απαιτείται μεγάλη ακρίβεια και τέλεια συνεργασία μεταξύ των αθλητών. Το έδαφος είναι το μόνο όργανο στο οποίο αγωνίζονται αλλά η εκμάθηση των ασκήσεων απαιτεί την χρήση πολλών οργάνων από την ενόργανη γυμναστική.

Σαν άθλημα έχει έντονη εκφραστική και καλλιτεχνική δραστηριότητα και για τη δημιουργία της χορογραφίας απαιτούνται στοιχεία χορού με την θεατρικότητα να παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Είναι ένα ιδιαίτερα θεαματικό άθλημα και όπως όλα τα αγωνίσματα της γυμναστικής προσφέρει πολυδιάστατη άσκηση και υγεία για το σώμα και το πνεύμα.